Ana içeriğe git

Özlem Şen tarafından blog girdileri

Özlem Şen
yazan Özlem Şen - Perşembe, 28 Aralık 2023, 4:07 PM
Dünyadaki herkese

Ben Anlamam Yapay Zekâdan!

 

Yapay zekâ hızlı bir şekilde tüm alanlara yayılmışken, en temel anlamda ne olduğunu, nerelerde ve nasıl kullanıldığını tam olarak öğrenme vakti geldi. Birazdan hem bu konuda bilgilenip hem de kullanım ihtiyacı duyduğunuz alanlarda örnek sitelere ulaşabileceğiniz bir yazı ile karşınızdayım.

 

Yapay Zekâ nedir?

 

Basitçe ifade etmek gerekirse, yapay zekâ insan zekâsını taklit ederek verilen görevleri yerine getiren, topladığı bilgileri analiz ederek kendini geliştirebilen bir sistemdir. En önemli özelliği; insan zihnini taklit ettiğinden dolayı öğretilebilir ve genişletilebilir olmasıdır.

 

Peki, ben bunu nasıl kullanabilirim?

 

Yapay zekâyı hem gündelik hayatınızda, hem de eğitim alanında kullanabilirsiniz. Mesela bir spor programına ya da bir parti fikrine veya elinizde olan malzemelerle bir yemek tarifine ihtiyacınız var. Tam da bunlar için yapay zekâdan yardım alabilir, ona istediğiniz ve istemediğiniz şeyleri söyleyebilir ve tüm bu fikirleri özelleştirmesini talep edebilirsiniz.

 

Aynı zamanda ders verdiğiniz bir sınıf için istediğiniz komutları yazarak etkinlikler, çalışma kâğıdı fikirleri, kazanımlar, dil bilgisi konuları ile dolu bir ders planı örneği hazırlatıp, yine istediğiniz ve istemediğiniz ya da eklenmesini düşündüğünüz konuları söyleyerek ders planınızı özelleştirmesini talep edebilirsiniz.

 

Ama bu hep yazı...

 

Verdiğim ilk örnek yazı temelli bir yapay zekanın kullanımını içeriyor fakat yapay zekâ bundan ibaret değil. Farklı yapay zekâ sistemlerini kullanarak bir görsel tasarlayabilir, metinlerinizi seslendirebilir, podcast kaydedebilir, bu podcastleri kolayca düzenleyebilir ve sunum oluşturabilirsiniz. Yapay zekânın kullanım alanı bunlarla da bitmeyip devam ediyor. Toplantılarınızda sesinizin daha net duyulması için, kendinize özel bir site oluşturmak için, logo tasarlamak için, internette okuduğunuz makalelerin ya da yazıların önemli bölümlerini işaretlemek için, gördüğünüz metinleri başka dillere çevirmek için, telif hakkı olmadan müzik yaratmak için ya da üretkenliğinizi desteklemek için bile kullanabilirsiniz.

 

Tüm bu fikirler müthiş ama nasıl...

 

Tam da bu noktada ihtiyacınız olan şeyin adı “komut” ya da “prompt”. Doğru komut girerek ihtiyacınız olan her şeye ulaşmanız çok kolay. Komut yazmak için önce kendi içinizde fikirlerinizi düzenlemelisiniz. Mesela bir tarife ihtiyacınız var. Bu tarif için yazı temelli bir yapay zekâ sistemine komut yazabilirsiniz. Bu komut iki faklı şekilde olabilir. “Patlıcan, domates, soğan, kıyma. Sadece bunları kullanarak bir yemek tarifi oluştur.” bu komutla istediğiniz tarife ulaşabilirsiniz fakat oyunu biraz daha iyi oynayabilmek için şu şekilde komut da girebilirsiniz “Sen dünyaca ünlü bir aşçısın ve senin restoranına bir yemek eleştirmeni gelecek. Şanssızlık o ki elinde sadece patlıcan, domates, soğan ve kıyma var. Sadece bu malzemeleri kullanarak yemek eleştirmeninin çok hoşuna gidecek bir yemek tarifi yaratman gerekli. Bu tarifi senin öğrencin olan benle de paylaşıp, tüm püf noktalarını vermelisin. Çünkü senden sonra aynı yemeği benim de yapmam gerekli. Restoranımızın adının daha iyi duyulmasını benim yeteneklerim de sağlayacaktır.” Yapay zekâ paylaşımcı ve öğrenen bir sistem olduğundan dolayı ona ne kadar detay ve rol verirseniz o kadar iyi çalışacaktır.

 

Tamam anladım. Hangisini ne için kullanacağım?

 

Örneklere gelecek olursak, yazıda bahsettiğim tüm sistemler için QR kodları ve site linklerini ufak açıklamalarla yazıyorum. Aklınızda tutmanız ve asla unutmamanız gereken en önemli şey, yapay zekâ ile ne kadar çok vakit geçirir, ona ne kadar çok done sağlarsanız sizin isteklerinize o kadar yakın olur. Amiyane tabir ile ne kadar kurcalarsanız o kadar çok şey bulursunuz.

 

Gelsin Linkler

 

image.png  image%20%2816%29.pnghttps://chat.openai.com/

 

İki farklı versiyonu bulunan chatGPT’nin 3.5 versiyonunu ücretsiz kullanabilirsiniz. Komut girerek, girdiğiniz komuta uygun yazılı belgeye ulaşmanız sadece saniyelerinizi alacak.
Ücretli olan 4.0 versiyonu hayal gücü kullanımı ve üretkenlik açısından çok daha başarılı fakat ücretsiz haliyle çok da büyük bir farkı yok!

 

Artısı: Çok kısa bir sürede okuma parçalarından ders planına, şarkı sözlerinden etkinlik fikirlerine ulaşabilirsiniz.

 

image%20%281%29.pngimage%20%2817%29.png https://discord.com/invite/midjourney

 

Komut girerek, girdiğiniz komuta uygun bir görsele ulaşmanız sadece saniyelerinizi alacak. Midjourney çoğunlukla ücretli bir sistem olmakla birlikte, zaman zaman ücretsiz versiyonu da kullanıcılara sağlanıyor. Bunu kullanmak için Discord uygulamasını da bilmeniz gerekli.

 

Eksisi: İstediğiniz görsele ulaşmak için komutta oynama yapmanız ya da istekleriniz doğrultusunda yapay zekaya bir süre komutlar üzerinden öğretme gerçekleştirmeniz gerekebilir.

 

image%20%282%29.pngimage%20%2818%29.png https://www.bing.com/images/create

 

Komut girerek, girdiğiniz komuta uygun bir görsele ulaşmanız sadece saniyelerinizi alacak. Tasarım tarzı da çok sevimli.

 

Artısı: Tamamen ücretsiz!

 

image%20%283%29.pngimage%20%2819%29.png https://www.naturalreaders.com/online/

 

Metinlerinizi seslendirmek için kullanabileceğiniz bir yapay zeka harikası. Bir bölümü ücretli fakat ücretsiz hali de tamamen yeterli!

 

Eksisi: Ücretli versiyonunda daha fazla ve gerçekçi ses bulunuyor aynı zamanda seslendirilen metni indirmeye de izin veriyor.

 

image%20%284%29.png image%20%2820%29.pnghttps://podcastle.ai/

 

Yapay zeka temelli bir podcast kaydetme, düzeltisi yapma ve paylaşma sistemi. Belli bir bölümü ücretli fakat ücretsiz hali de yeterli.

 

image%20%285%29.pngimage%20%2821%29.pnghttps://cleanvoice.ai/

 

Yapay zeka temelli bir podcast kaydetme, düzeltisi yapma ve paylaşma sistemi.

 

Eksisi: Sadece 30 dakikası ücretsiz.

 

image%20%286%29.pngimage%20%2822%29.pnghttps://www.beautiful.ai/

 

Birkaç komutla bir sunu oluşturmaya ne dersiniz? Bu link tam da bu işe yarıyor.

 

Eksisi: Aylık bir ücretlendirme ile üyelik sistemi var.

 

image%20%287%29.pngimage%20%2823%29.pnghttps://gamma.app/?lng=en

 

Yine bir sunu oluşturma uygulaması olan gamma, beautiful’un aksine ücretsiz!

 

 

 

image%20%288%29.pngimage%20%2824%29.pnghttps://krisp.ai/

 

Çevrimiçi toplantılar ve çağrılar için tam zamanlı bir yapay zeka destekli asistan. Size gürültü engellemede, transkrip hazırlamada ve notlar almada destek olarak verimliliğinizi ve odağınızı en yüksek seviyede yaşamanızı sağlar.

 

image%20%289%29.pngimage%20%2825%29.png https://10web.io/

 

Kendi internet sitenizi oluşturmanızda size kolaylık sağlayabilecek bir yapay zekâ aracı!

 

Eksisi: Maalesef kendisi ücretli.

 

image%20%2810%29.pngimage%20%2826%29.pnghttps://brandmark.io/

 

Kendi freelance şirketiniz ya da kendiniz için kullanmak üzere özgün bir logo yaratabileceğiniz bir yapay zeka aracı.

 

Eksisi: Logoları indirmek için belirli bir ücret istiyor.

 

image%20%2811%29.pngimage%20%2827%29.png https://glasp.co/

 

İnternet üzerinde gördüğünüz her metinde, sizin için önemli olan bölümleri işaretlemenizi sağlayan ve bu notları size toplu bir şekilde gösteren bir sistem.

 

Artısı: Google Chrome’a eklenti olarak yüklenebildiği için kullanıcı dostu olarak kabul edilebilir.

 

image%20%2813%29.pngimage%20%2828%29.pnghttps://soundful.com/

 

Yapay zekanın gücünü kullanarak videolarınız, yayınlarınız, podcastleriniz ve daha fazlası için bir düğmeye tıklayarak telifsiz arka plan müziği oluşturmanızı sağlıyor!

 

Eksisi: Sadece başlangıçta ücretsiz kullanmanıza izin veriyor.

 

image%20%2814%29.pngimage%20%2829%29.pnghttps://www.notion.so/

 

Yazı yazmak, plan yapmak, paylaşımda bulunmak ya da sadece düşüncelerinizi organize etmek için kullanabileceğiniz müthiş bir çalışma alanı. Bu alan sayesinde işlerinizi daha organize ve hızlı çözümleyebileceksiniz!

 

Yazardan tavsiye

 

Artık yapay zekanın temelini ve birkaç gerekli sistemi öğrendiğimize göre Google’ın laboratuvarına da göz atmadan yazıyı kapatmamanız gerektiğini eklemek isterim.

 

image%20%2815%29.pnghttps://labs.google/

 

 

 

Yapay zekâyla kalın ve unutmayın, teknoloji iyi insanların elinde güzel!

 

 

 

 

 

 

 

[ Değiştirildi: Cuma, 29 Aralık 2023, 8:17 AM ]
 

  
loader image