Ana içeriğe git

Ali Can Özışık tarafından blog girdileri

Ali Can Özışık
yazan Ali Can Özışık - Perşembe, 26 Aralık 2024, 3:54 PM
Dünyadaki herkese

BEDEN EĞİTİMİ DERSİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, eğitimde ve özellikle beden eğitimi alanında pek çok yenilik yaşanmaktadır. Bu yazıda, beden eğitimi ile teknolojinin nasıl birleştiği ve bu birleşimin eğitim sürecine etkileri üzerinde durulacaktır.

Beden eğitimi dersi her ne kadar uygulamalı bir ders olarak kabul ediliyor olsa da günümüz öğrencilerinin teknolojiyle iç içe büyüdüğü bu kuşakta biz öğretmenlerin ders içeriklerini güncellemesi gerekmektedir. Öğrencilerin bu teknoloji çeşitliliği içinde kaybolduğunu ve beden eğitimi dersine karşı sevgi ve ilgilerinde azalma gözlemliyorum. Hatta öğrenciler derse katılım göstermek noktasında çekingen davranışlar da sergileyebiliyor. Bu uygulama dersini teknolojiyi kullanarak da çeşitlendirebileceğimizi göstermek adına bazı çalışmalar yapmaktayım. Bu çalışmalarımdan bazılarını gösterebilmek için bu yazıyı yazmak istedim. Burada gösterilen uygulamalar tüm kademe ve dersler için yaş grubu kazanımlarına göre uyarlanabilir niteliktedir.

Beden Eğitimi Dersinin Amaçları

  1. Fiziksel Sağlık ve Kondisyon Gelişimi: Öğrencilerin kardiyovasküler sağlıklarını, kas güçlerini, dayanıklılıklarını ve esnekliklerini artırmalarını sağlamak.

  2. Motor Becerilerin Geliştirilmesi: Koşma, zıplama, top kontrolü, denge ve koordinasyon gibi temel motor becerileri geliştirmek.

  3. Sosyal Becerilerin Artırılması: Takım sporları ve grup aktiviteleri ile iletişim, iş birliği, liderlik ve empati gibi sosyal becerilerin gelişmesini sağlamak.

  4. Kişisel Disiplin ve Motivasyon: Düzenli egzersiz yapma alışkanlığı kazandırarak, öğrencilerin öz disiplin ve motivasyonlarını artırmak.

  5. Zihinsel ve Duygusal Sağlık: Fiziksel aktiviteler, öğrencilerin stresle başa çıkmalarına, özgüven kazanmalarına ve duygusal sağlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olur.

Beden Eğitimi Dersinde Kullanılan Yöntemler

  • Spor Dalları: Futbol, basketbol, voleybol, tenis, yüzme gibi eğitim verilen kurumun sosyal alan imkanlarına göre farklı sporlar öğrencilere tanıtılır ve bu sporların temel kuralları ve teknikleri öğretilir.

  • Egzersiz Programları: Öğrencilere düzenli fiziksel aktiviteler ve egzersizler ile sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırılır.

  • Oyunlar ve Eğlenceli Aktiviteler: Eğlenceli oyunlar ve yarışmalar, öğrencilerin fiziksel aktiviteleri zevkli bir şekilde yapmalarını sağlar.

  • Beden Eğitimi ve Sağlık Eğitimi: Temel sağlık bilgileri, vücut sağlığı, hijyen, beslenme gibi konular da beden eğitimi dersinin bir parçası olabilir.

Tüm bu amaç ve yöntemleri öğrencilere aktarma konusunda geleneksel yapıdan biraz uzaklaşarak öğrencilerin ilgisini derse çekebilecek planladığım etkinliklerden bir tanesi Coggle.

COGGLE

Kullanıcıların düşüncelerini, fikirlerini ve bilgilerini görsel olarak düzenlemelerine yardımcı olan bir zihin haritası ve kavram haritası oluşturma aracıdır. Hem bireysel kullanıcılar hem de ekipler için etkili bir şekilde bilgi organize etmek ve fikir paylaşmak için kullanılır. Örneğin; derste atletizmdeki olimpik branşları öğrencilere anlatırken her ne kadar dikkat çekici bir yöntemle anlatılsa da bilgiyi hatırlama çok kısa sürecektir. Fakat bu bilgileri bir kavram haritası ile öğrenciye sunduğumuzda elinde bir materyal olması istediği zaman geriye dönerek bakabilme imkânı sunmaktadır.

 

 

Bu kavram haritasında görüldüğü gibi karmaşık olan bilgileri daha düzenli bir halde öğrenciye sunmak öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır. Daha sonra işlenecek konularda da bu kavram haritalarını öğrencilere hazırlatma öğrencileri de öğrenme sürecinde özne haline getirecektir.

 

GENIALLY

Kullanıcıların görsel ve etkileşimli içerikler oluşturmasını sağlayan bir dijital platformdur. Sunumlar, infografikler, animasyonlu grafikler ve interaktif görseller hazırlamak için yaygın olarak kullanılır. Eğitim, pazarlama, iş dünyası ve yaratıcı projeler için ideal olan bu araç, kullanıcıların içeriklerini daha ilgi çekici ve etkileşimli hale getirmelerine olanak tanır.

 

Bu etkinliğimizde ise öğrenciler sağ üst köşede görülen zara tıklayarak gelen sayı kadar ilerliyorlar o sayı üzerine geldiklerinde açılan hareketi yapmaya ve arkadaşlarına da yaptırmaya çalışıyor.

 

 

Genially, görsel ve etkileşimli içerikler oluşturmak isteyen herkes için harika bir araçtır. Sunumlardan eğitim materyallerine kadar geniş bir yelpazede içerik üretimini kolaylaştırır ve izleyicilerin ilgisini çekmek için güçlü bir araç sağlar.

WORDART

Metinleri sanatsal ve görsel olarak özelleştirmek için kullanılan bir araçtır. Genellikle, başlıklar, afişler, etiketler, posterler ve diğer görsel metin projeleri oluşturmak için kullanılır. WordArt, metinleri farklı yazı tipleri, renkler, efektler ve şekillerle zenginleştirerek, metnin görsel çekiciliğini artırır. Bu araçla birlikte görsel sanatlar ile disiplinler arası çalışma da yapabiliyoruz.

 

 

Olimpiyatlarda yer alan branşları yazarak ortaya olimpiyat halkalarını çıkarıyoruz. Bu yaptıkları çalışmaları panolarda diğer arkadaşlarına sergileyebiliyorlar.

 

STORYBOARD THAT

 

Görsel hikâye oluşturma ve anlatma konusunda kullanıcı dostu bir platformdur. Beden eğitimi dersi için bu araç, öğrencilerin öğrenmelerini eğlenceli ve yaratıcı bir şekilde pekiştirmelerine yardımcı olabilir. Öğrenciler, spor aktiviteleri, oyun kuralları veya takım çalışması gibi konuları anlatan hikayeler oluşturabilirler.

 

Bu ve benzeri hikâye oluşturmalarla öğrenciler kendi hayal gücünü kullanarak çeşitli hikayeler oluşturabilmekte ve istedikleri ortamları sağlayabilmektedirler. Storyboard That, beden eğitimi derslerinde öğrencilere hem yaratıcı hem de etkileşimli bir öğrenme deneyimi sunmakla birlikte görsel hikayeler oluşturarak, öğrencilerin spor konularını anlamalarını kolaylaştırır ve öğretici bir yaklaşım sunar.

 

SONUÇ

Teknolojinin beden eğitimi alanında kullanımı, öğrencilerin fiziksel eğitim süreçlerini daha etkili ve verimli hale getirmektedir. Sporcular ve öğrenciler için antrenmanlar, performans takibi, teknik analiz ve motivasyon gibi konularda teknoloji, önemli gelişmeler sağlayabilir. Teknolojinin beden eğitimi derslerinde kullanılmasının sağladığı başlıca sonuçlar şunlardır.

·       Performans İzleme ve Gelişim

·       Teknik Analiz ve Geri Bildirim

·       Motivasyon ve Eğlence

·       Erişim ve Kapsayıcılık

·       Zaman ve Kaynak Yönetimi

·       Sosyal Etkileşim ve İş birliği

Beden eğitimi dersinde teknoloji kullanmak, öğrencilerin fiziksel ve zihinsel gelişimlerine büyük katkı sağlar. Performans izleme, teknik analiz, motivasyon, erişim ve kapsayıcılık gibi alanlarda teknoloji, eğitim süreçlerini daha etkili, eğlenceli ve verimli hale getirir. Ayrıca, öğrencilere kişiselleştirilmiş geri bildirim sağlanmasını, grup çalışmalarının daha etkili olmasını ve daha hızlı gelişim kaydedilmesini mümkün kılar. Ancak, teknoloji kullanımı, dersin temel hedeflerinden sapmadan, doğru ve dengeli bir şekilde entegre edilmelidir.

 

Ali Can Özışık

Florya Yerleşkesi Uygulamalı
Dersler Bölüm Başkanı

 

  
loader image