Ana içeriğe git

UĞUR UĞURLU tarafından blog girdileri

Dünyadaki herkese

TÜRKİYE’DE E SPOR ÜZERİNE: CESUR SÜNNETÇİOĞLU

 

Video oyunlarının dünya üzerinde hızla yayılmaya başladığı günümüzde bu oyunlar üzerinden yapılan turnuvalar ve profesyonel yarışmalardan oluşan e spor Türkiye’de de oldukça popüler bir alan haline geldi.

 

Dijital oyunların profesyonelleşmesiyle birlikte, dünya çapında büyük turnuvalar düzenleniyor ve Türkiye de bu alanda dikkat çeken ülkeler arasında yer alıyor. E-spor, yalnızca bir eğlence alanı olmanın ötesine geçerek, bir endüstri haline gelmiş durumda. Milyonlarca oyuncu, profesyonel takımlar ve büyük sponsorluk anlaşmaları, bu yeni dijital spor dalının ne denli büyüdüğünü gösteriyor.

 

Türkiye'deki e-spor ekosistemi, özellikle oyun tutkusuna sahip gençler arasında hızlı bir şekilde yayılmakta. Öne çıkan oyunlar arasında League of Legends, Counter-Strike ve Dota 2, Valorant, Brawls Stars gibi global arenada büyük yer edinmiş oyunlar bulunuyor. Bu oyunlar, Türkiye’deki profesyonel takımlar tarafından düzenlenen liglerde, ulusal ve uluslararası turnuvalarda mücadele etmek için platform sağlıyor.

 

E-spor organizasyonlarının artışı, sektördeki istihdamı da etkiliyor. Antrenörler, oyuncu menajerleri, yayıncılar ve organizatörler gibi birçok yeni meslek dalı ortaya çıkarken, gençler için kariyer olanakları da genişliyor. Ayrıca, Türkiye’deki üniversiteler de e-spor kulüpleri açarak bu alanda eğitim veren programlar sunmaya başladı. Lise öğrencileri arasında da oldukça popüler olan bu alana yönelik bir etkinlik olarak; FMV Işık Okulları olarak Ayazağa kampüsümüzde FUT E Spor kurucu ortağı ve TESFED (Türkiye E Spor Federasyonu ) yönetim kurulu üyesi Cesur Sünnetçioğlu’nu ağırladık.

 

Konuğumuz Cesur Sünnetçioğlu, 1985 yılında Bursa'da doğmuş bir iş insanıdır. Eğitim hayatını Üsküdar Amerikan Lisesi'nde tamamladıktan sonra Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Şimdi E Spor konusunu ve Türkiye alanını kendisinin cümleleri ile irdeleyeceğiz:

 

Öncelikle FUT E Spor nasıl ortaya çıktı ve bu derece önemli bir kulüp haline geldi ?

 

FUT, Futbolist adıyla 2014 yılında spor haberleri olarak ortaya çıkarken 2016 yılında e spor dünyasına adım atma kararı aldı. 2017 yılında e spor dünyasına girerek ilk şampiyonluğunu da aynı yıl kazandı. Ardından Valorant başta olmak üzere birçok e spor oyununda takımlar kurarak gelişme gösterdi günümüzde de hala farklı oyunlarda branşlar açarak gelişimini sürdürmekte.

 

 

 

Kulübün kurucuları arasında kimler var ve farklı alanlarda bulunan kişiler tarafından da destekler oldu mu?

 

Öncelikle çocukluk arkadaşım Sinan Dursunoğlu ile bu fikri geliştirdik ve ardından ekibimize alanında profesyonel isimler katıldı. NOVA E Spor kurucusu e eski CEO’su Oktay Ölçen kulübümüze dahil olduktan sonra Baki Can Kadıoğlu da genel müdürlük görevine geldi. Sektörün büyümesinin ardından pek çok ismin ilgisini çeken kulübümüze Nuri Şahin, Mete Gazoz ve Doğuş Balbay gibi isimler de yatırımcı olarak dahil oldu.

 

Kısaca FUT E sporun başarılarından bahsedebilir misiniz ?

 

FUT E sports şimdiye kadar 28 farklı ülkede 39 farklı şehirde toplamda 165’ten fazla e spor turnuvasına katılmıştır. FUT E sports 12 farklı oyunda 45 resmi turnuva şampiyonluğu elde etmiştir. FUT Esports 65’e yakın sporcu ve 15 yayıncı dahil olmak üzere yaklaşık 120 kişilik bir ekiptir. FUT E sports şu anda 8 farklı oyunda mücadele etmektedir.

 

Sizce e spor ile ilgilenmek akademik hayatta başarısızlığa neden olur mu?

 

Öncelikle tüm e sporcular okul yaşantısına eksiksiz olarak devam edebilir. Normal spor dallarından farklı olarak e sporcular antrenman saatlerini kendileri belirleyebilir. Ayrıca son yıllarda yapılan araştırmalar video oyunlarının düzenli oynanması durumunda başarıyı arttırdığını göstermektedir. Ancak burada temel nokta planlı ve sorumluluk bilinci ile hareket etmektir.

 

E spor alanında kariyerini sürdürmek isteyen birisine ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

 

Video oyunlarının bu kadar çeşitli olduğu bir çağda kendilerine mutlaka bir alan belirlemeliler. Akademik hayatlarını asla geri plana atmamalılar. Sürekli olarak da profesyonel alanda bu işle ilgilenen kişilerden ve uzmanlardan destek alarak devam etmeliler. En önemli konulardan birisi yine dil konusudur. E spor küresel bir organizasyondur ve bu yönde gelişmek isteyen kişilerin dil becerilerini de sürekli olarak geliştirmeleri gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

Uzun süre bilgisayar başında olmanın dezavantajları nasıl ortadan kaldırabilir?

 

Uzun süre ekrana maruz kalmak ya da günün çoğunu ekran başında geçirmek profesyonel bir e sporcunun yapmaması gereken ve onun gelişimini engelleyen bir eylemdir. Biz e sporcularımıza aktif spor programları ve yürüyüş programları hazırlıyoruz.  Sosyalleşmek ve ekrandan belirli süre uzak kalmak da çok önemli. Yine kulübümüz uzman psikologları aracılığıyla sürekli olarak e sporcularımızla iletişim halinde ilerlemektedir. Mental güç bu arenada oldukça önemli bir detaydır.

 

E spor alanında ilerlemek için oyuncu olmak zorunlu mudur?

 

Kesinlikle hayır. E spor kulüpleri günümüz spor kulüpleri ile benzer bir organizasyon göstermektedir.  Oyuncuların dışında koç, analiz, fizyoterapist, sosyal medya sorumlusu, içerik üreticisi gibi birçok alan barındırmaktadır. E spor sadece bir yarışma ya da karşılaşma değil aynı zamanda bir eğlence sektörüdür.

 

Yaş sınırlaması olarak belirli bir aralık var mıdır? En uygun yaş hangisidir?

 

Aslında belirli bir yaş aralığı söylemek mümkün değildir. Ancak bu alanda ilerlemek için mutlaka en azından 16 yaşın doldurulması ve 18 yaşına kadar ailelerin bilgisi ve desteği ile ilerlemek gerekir. Ancak üst sınır olarak konuşmak doğru olmaz. Bugün 16 yaşında ebeveynlerinin bilgi ve desteği ile profesyonel arenada oynayan oyuncular olduğu gibi 35 yaşında aktif olarak e sporculuk ile ilgilenen kişiler de bulunmaktadır.

 

 

 

E spor alanında en çok dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğünüz şeylerden bahsedebilir misiniz?

 

E spor tıpkı diğer sporlar gibi bir alandır. Mutlaka dikkatli ve özverili ilerlemek gerekir. Hırsları kontrol altında tutmak ve bilinçli olarak ilerlemek kesinlikle dikkat edilmesi gereken etmenlerdir. E spor ekran ya da oyun bağımlılığı demek değildir. Daha uzun süre oynamak size başarı getirmez. Aksine sosyal ve akademik hayatta başarılı olarak özgüveninizi arttırabilirsiniz. Profesyonel danışmanlar ve programlara uyarak daha başarılı olabilirsiniz. Tüm e sporcularımız aylık düzenli sağlık taramalarından geçmekte ve psikologlarımız ile sürekli iletişim halindedirler. Sosyal hayatlarında da takım halinde ve bireysel aktivitelerde bulunmaktadırlar. Mutlaka düzenli ve özverili ilerlenmelidir.

 

Son olarak Türkiye’de E Sporun gidişatı üzerine birkaç cümle söylemek ister misiniz?

 

E spor sektörü beklendiğinden daha hızlı ve başarılı olarak büyüyor ülkemizde. Bunun her şeyden önce bir eğlence olduğu bilinci oldukça yaygınlaştı. Örneğin geçtiğimiz yıl 19 Mayıs’ta Harbiye Açık Hava’da yaptığımız canlı izleme etkinliğine binlerce kişi katıldı. Sanatçıların da sahne almasıyla birlikte tam bir şölen havası yaşandı. Kulüp olarak 16.000 üyeye ulaştık ki bu Türkiye’deki birçok spor kulübünün üye sayısından da fazla. Yatırımlar ve oyuncular her geçen gün artmakta. Oyun sayısı ve organizasyonlar ise sürekli gelişim gösteriyor. Umuyoruz ki bu güzel sektör büyümeye ve her şeyden önce eğlendirmeye devam edecek. 

 

Türkiye’de spor üzerine yapmış olduğumuz bu röportaj için Cesur Sünnetçioğlu’na teşekkür ederiz. Türkiye’nin en büyük e spor takımlarından birinin kurucusu ile E spor alanında gelişmeler ve dikkat edilmesi gerekenlere dair konuşma fırsatı bulduk. Günden güne  büyümekte ve çeşitlenmekte olan E spor sektörünün sadece oyun oynamaktan ibaret olmadığını,  kontrollü ve profesyonel ilerlemenin ne kadar önemli olduğunu kavradığımız bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ Değiştirildi: Çarşamba, 26 Mart 2025, 9:24 AM ]
 

  
loader image